Jamiyah Homes


Rumah Orang Tua - Darul Takrim

Jamiyah Home for the Aged (Darul Takrim) telah ditubuhkan pada 1996 sebagai kemudahan kebajikan penjagaan warga tua dan miskin oleh bekas Kementerian Pembangunan Masyarakat dengan pelantikan Seruan Islam Singapura sebagai Ejen Pengurusan.

Laman ini mula beroperasi pada Still Road daripada 15 disember 1996 sehingga ia telah dipindahkan ke lokasi sekarang di 1 Tampines Ave 3 pada 17 disember 1997. Tujuan utama adalah untuk memberi perlindungan dan penjagaan bagi penduduk, ramai daripada mereka adalah warga tua, lemah dan melarat.

 

Rumah penjagaan - Darul Syifaa

Jamiyah Nursing Home, bukan keuntungan dan pertubuhan kebajikan, adalah satu lagi projek perkhidmatan daripada Jamiyah Singapura. Ia Nursing subsidi Laman diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan untuk menyediakan penjagaan langkah-down untuk pesakit yang memerlukan penjagaan jangka panjang.

Laman ini telah dibuka secara rasmi oleh Timbalan Perdana Menteri, Yang Berhormat Encik Lee Hsien Loong pada hari Sabtu, 4Mei 2002.

Kemudahan kejururawatan empat tingkat telah dibina dengan sokongan dana daripada Kementerian Kesihatan dan derma yang diterima daripada badan-badan kebajikan dan individu di Singapura.

 

Halfway House - Darul Islah

pada 13 jun 1995, Perkhidmatan Penjara Singapura (SPS) menyerahkan bangunan Pusat Pemulihan Clementi Dadah untuk Jamiyah Singapura untuk pengubahsuaian untuk mengendalikan rumah sebagai separuh dikenali sebagai Jamiyah Halfway House atau Darul Islah.

Objektifnya adalah untuk berkhidmat sebagai pusat pemulihan penagih dadah untuk menjalani kehidupan yang baru sebelum mereka dibebaskan dan reintegrated kembali kepada masyarakat.