JAMIYAH SINGAPORE LAUNCHED FOODBANK

Jabatan Outreach dan Masyarakat (Codd) of Jamiyah Singapore launched its food bank, awal hari ini di Henderson-Dawson Community Club.

Tetamu Kehormat, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, Menteri Alam Sekitar dan Sumber Air, dan Cik Joan Pereira, Penasihat kepada Tanjong Pagar GRC Grassroots Organisations hadir untuk memeriahkan majlis tersebut.

Inisiatif bank makanan oleh Codd bertujuan untuk meningkatkan program catuan makanan semasa disediakan untuk warga Singapura yang memerlukan.

"Foodbank Jamiyah ini bertujuan untuk menyambungkan juga penderma makanan dengan penerima. Adalah menjadi hasrat kami untuk menjadikan perkhidmatan kami kepada lebih ramai warga Singapura yang memerlukan. Oleh itu, Perkhidmatan ini boleh didapati di pelbagai lokasi di Singapura," said Dr Mohd Hasbi Abu Bakar, President of Jamiyah Singapore.

Jamiyah Singapura telah menyediakan bekalan makanan sejak 1974. Beberapa item ruji diberikan termasuk beras, gula, minyak masak dan susu, setiap dua bulan sekali. Pada masa ini beberapa 300 keluarga yang mendapat manfaat daripada program ini.

Ini adalah bank makanan pertama oleh seorang Melayu Singapore / pertubuhan Islam.

"Dengan penubuhan Foodbank yang, kami berharap mereka yang memerlukan kini boleh memberi tumpuan kepada meningkatkan aspek-aspek lain dalam kehidupan mereka, seperti membangunkan diri mereka untuk pekerjaan dengan gaji yang lebih baik. Ini akan mengambil perjuangan setiap hari dan tekanan perlu membawa balik makanan untuk keluarga," explained Mr Abdul Halim Aliman, Director of Jamiyah's CODD.

Yang dilancarkan disokong oleh Henderson-Dawson Community Club.