Khidmat Masyarakat

Jabatan Kebajikan Masyarakat

Jamiyah Welfare Department (JWD) telah ditubuhkan pada 1974. Ia adalah antara masyarakat menyediakan penjagaan dan bantuan kepada mereka yang memerlukan, seperti orang kurang upaya, kurang bernasib baik, janda, anak-anak yatim dan keluarga tahanan dadah. Ia mempunyai tiga perkhidmatan yang klinik perubatan percuma, klinik guaman percuma serta catuan makanan dua bulan.

Antara kes-kes yang dirujuk oleh Jabatan Penjara, Lembaga Pembangunan Perumahan, Kementerian Pembangunan Masyarakat, Belia dan Sukan (MCYS), Majlis Pembangunan Masyarakat (CDC), Ahli Parlimen (Ahli Parlimen) dan lain-lain Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO). Beberapa kes adalah mereka yang tampil ke hadapan untuk mendapatkan bantuan dan membantu.

 

Pusat Kaunseling Jamiyah

Jamiyah Home for the Aged (Darul Takrim) telah ditubuhkan pada 1996 sebagai kemudahan kebajikan penjagaan warga tua dan miskin oleh bekas Kementerian Pembangunan Masyarakat dengan pelantikan Seruan Islam Singapura sebagai Ejen Pengurusan.

Laman ini mula beroperasi pada Still Road daripada 15 disember 1996 sehingga ia telah dipindahkan ke lokasi sekarang di 1 Tampines Ave 3 pada 17 disember 1997. Tujuan utama adalah untuk memberi perlindungan dan penjagaan bagi penduduk, ramai daripada mereka adalah warga tua, lemah dan melarat.

 

Seksyen Wanita

Untuk menggalakkan penyertaan aktif wanita dalam bidang dakwah, kebajikan dan pendidikan.

1. Memberi peluang dan platform untuk aktivisme wanita dalam bidang dakwah, kebajikan dan pendidikan

2. Untuk menggalakkan fizikal, intelek, emosi dan rohani (PIES) kesejahteraan wanita

3. Mengadakan kelas untuk wanita semua peringkat umur

4. Menganjurkan aktiviti-aktiviti jangka panjang dan program-program yang akan menggalakkan fizikal jangka pendek dan, Intelek, Emosi dan SpiritualSingapore.